Politica

„Ziua porţilor deschise” la BNR; publicul poate vizita vechiul birou al guvernatorului BNR şi vechea sală de CA

„Ziua porţilor deschise” la BNR; publicul poate vizita vechiul birou al guvernatorului BNR şi vechea sală de CA
„Ziua porţilor deschise” la BNR; publicul poate vizita vechiul birou al guvernatorului BNR şi vechea sală de CA

Banca Naţională a României (BNR) organizează miercuri, 17 aprilie, în intervalul 11:00 – 19:00, ‘Ziua porţilor deschise’, ocazie cu care publicul poate vizita vechiul birou al guvernatorului şi vechea sală de Consiliu de Administraţie, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu.

„Astăzi este 17 aprilie, este ziua Băncii Naţionale. Avem 139 de ani de existenţă. Data de 17 aprilie este data când a apărut în Monitorul Oficial decretul de înfiinţare a Băncii şi de aceea în mod tradiţional este ziua Băncii. Ne-am gândit ca de ziua Băncii să avem această acţiune a porţilor deschise în care să arătăm poate pentru prima dată publicului larg două dintre sălile importante pe care le avem: vechiul birou al guvernatorului şi vechea sală de Consiliu de Administraţie care sunt refăcute după 2012 şi pe care le folosim în general ca săli de protocol, evenimente speciale. Nu sunt săli de lucru şi de activitate propriu-zisă, dar ele sunt puţin văzute şi merită văzute pentru că sunt nişte săli excepţionale”, a spus Dan Suciu.

El a precizat că în vechea sală a Consiliului de Administraţie, care a fost refăcută pe modelul din epocă, există patru picturi: una de Nicolae Grigorescu, una de Eugeniu Voinescu şi două de George Demetrescu Mirea. Lucrările din sala respectivă sunt de valoare artistică ridicată.

„Odată cu acestea am zis să deschidem şi Muzeul şi să vedem în Muzeu expoziţia pe care o avem de ceva vreme de istoria leului şi dacă tot suntem în Muzeu vedem şi Micul Tezaur. Micul Tezaur este o cameră specială în care avem un prototip al fiecărui tip de aur pe care îl avem în Rezerva Băncii Naţionale: lingouri şi monede de aur. Sunt convins că vor stârni interes”, a mai declarat Dan Suciu.

El a menţionat că instituţia se aşteaptă la 1.000 de vizitatori.

Cu ocazia împlinirii a 139 de ani de la înfiinţare, BNR deschide vizitatorilor Palatul Vechi din Bucureşti, precum şi sucursale regionale şi agenţii ale BNR din teritoriu. Cei interesaţi vor avea acces în Palatul Vechi al Băncii Naţionale, situat în Centrul Vechi din Bucureşti, cu intrare din Str. Lipscani, nr. 25. Publicul larg va putea explora Sala Consiliului de Administraţie şi vechiul cabinet al Guvernatorului, Sala de Marmură, colecţia numismatică şi expoziţiile: „Istoria leului’, „Banca Naţională a României şi Marea Unire’, „Istoria bancnotei româneşti’ şi „TezAur’.

Amenajată în cadrul Muzeului BNR, expoziţia permanentă „TezAur’ proiectează un concept modern şi original, care porneşte de la imaginea Pământului ca depozitar al zăcămintelor de aur, iar vizitatorii vor descoperi informaţii inedite despre metalul nobil şi vor putea admira lingouri autentice din aur şi monede din aur din Tezaurul Băncii Naţionale. Expunerea este completată cu exemple de tipuri de zăcăminte aurifere – un filon aurifer şi flori de mină conţinând elemente native de aur pe matrice de cuarţ.

Publicul larg va avea acces, în egală măsură, la informaţii referitoare la istoria, arhitectura şi identitatea Bănci Naţionale a României şi va primi un set de materiale cu imagini şi informaţii succinte despre fondatorul băncii, Eugeniu Carada, despre Palatul Vechi al BNR şi istoria monedei naţionale.

În data de 17 aprilie, cei interesaţi pot vizita sediul istoric al BNR, precum şi sucursalele regionale Cluj, Constanţa, Dolj, Timiş şi agenţiile BNR din Argeş, Bacău, Bihor, Galaţi, Gorj, Maramureş, Mureş, Sibiu şi Suceava. AGERPRES/(AS – autor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Irina Giurgiu)

US24 NEWS
Dan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *