Social

Tulcea: Începe sărbătoarea sfinţilor din satul Niculiţel

Tulcea: Începe sărbătoarea sfinţilor din satul Niculiţel
 Tulcea: Începe sărbătoarea sfinţilor din satul Niculiţel - Image
Tulcea: Începe sărbătoarea sfinţilor din satul Niculiţel

Moaştele sfinţilor descoperiţi la începutul anilor 1970, în satul tulcean Niculiţel, Zotic, Atal, Kamasie şi Filip, vor fi depuse, luni seara, în cripta martirică din basilica paleocreştină din sat, monument unic în Europa, atât prin concepţia arhitectonică, precum şi numărul mare al martirilor aflaţi în interior.

Potrivit Episcopiei Tulcei, moaştele celor patru sfinţi care sunt păstrate în cursul anului la mănăstirea Cocoş vor fi depuse în jurul orei 19.00, în cripta martirică din satul Niculiţel, unde va avea loc slujba de Vecernie cu Litie.

Serviciul religios care va fi oficiat de Prea Sfinţitul Visarion al Tulcei va fi urmat de slujbe de priveghere în cinstea sfinţilor sărbătoriţi în fiecare an pe data de 4 iunie, slujba urmând să se încheie după mijlocul nopţii.

Marţi, 4 iunie, începând cu ora 9.00, credincioşii ortodocşi sunt aşteptaţi la Sfânta Liturghie care va fi oficiată de arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos, episcopul Andrei al Covasnei şi Harghitei, precum şi de episcopul Visarion al Tulcei.

Basilica din Niculiţel a fost descoperită în urma unei ploi torenţiale din anul 1971, atunci când a fost dezvelită o porţiune din cupola edificiului.

În tencuiala pereţilor criptei s-a descoperit numele celor patru martiri îngropaţi într-un sicriu comun, Zotikos, Attalos, Kamasi(o) şi Philippos, situat deasupra nivelului în care se aflau doi sfinţi neidentificaţi ale căror au fost predate autorităţilor din Bucureşti spre cercetare, dar care au fost ulterior pierdute.

Singura menţiune asupra celor doi sfinţi este făcută de inscripţia care bloca accesul în zona inferioară a criptei: „Aici şi dincolo (se află) sângele martirilor”.

„Cripta martirică îngropată în prestol-ul basilicii de la Niculiţel este un monument unic în Europa, atât prin concepţia sa arhitectonică, care realizează prima transpunere în arhitectura creştină a monumentelor greco-romane, cât şi prin numărul mare de martiri aflaţi în interiorul său”, a scris cercetătorul Victor Baumann în lucrarea „Sângele martirilor”, publicată în anul 2004. AGERPRES/(AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)

US24 NEWS
Dan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *