Externe

Trump, informat de Moscova în legătură cu retragerea majorităţii personalului din Venezuela

Trump, informat de Moscova în legătură cu retragerea majorităţii personalului din Venezuela
 Trump, informat de Moscova în legătură cu retragerea majorităţii personalului din Venezuela - Image
Trump, informat de Moscova în legătură cu retragerea majorităţii personalului din Venezuela

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat luni că a fost informat de Moscova despre retragerea majorităţii personalului rus desfăşurat în Venezuela pentru a susţine regimul lui Nicolas Maduro, relatează AFP şi Reuters.

„Rusia ne-a informat că şi-a retras majoritatea personalului din Venezuela”, a scris liderul de la Casa Albă pe Twitter.

Rusia a trimis în martie aproximativ 100 de soldaţi în ţara sud-americană pentru a-l susţine pe preşedintele Maduro în faţa ameninţărilor SUA de a folosi forţa pentru a-l constrânge să părăsească puterea.

„Guvernul venezuelean este în stare de alertă de la începutul anului deoarece Statele Unite continuă ameninţările cu folosirea forţei împotriva Venezuelei”, a explicat ambasadorul rus la Caracas Vladimir Zaiomski la jumătatea lunii mai.

El a precizat că trupele au fost desfăşurate în baza unui acord din 2001. Venezuela se confruntă cu o criză politică profundă, după ce preşedintele parlamentului, Juan Guaido, s-a autoproclamat preşedinte interimar. Acesta este acum recunoscut de aproape 50 de ţări din lume, între care Statele Unite.

Washingtonul a cerut în repetate rânduri Moscovei să nu-l mai sprijine pe Maduro, o cerere respinsă cu fermitate de Rusia, care acuză Statele Unite că doresc să dea o lovitură de stat încâlcând dreptul internaţional.

Cele două tabere din Venezuela au participat în mai la negocieri în Norvegia pentru a încerca să scoată ţara din starea de haos politic şi economic, dar discuţiile s-au încheiat fără acord. AGERPRES/(AS – autor: Violeta Gheorghe, editor online: Alexandru Cojocaru)

US24 NEWS
Dan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *