Externe

Sudan: Dialogul dintre armată şi mişcarea de contestare va fi reluat luni

Sudan: Dialogul dintre armată şi mişcarea de contestare va fi reluat luni
 Sudan: Dialogul dintre armată şi mişcarea de contestare va fi reluat luni - Image
Sudan: Dialogul dintre armată şi mişcarea de contestare va fi reluat luni

Reluarea discuţiilor în Sudan între armata la putere şi mişcarea de contestare a tranziţiei politice, prevăzută duminică, va avea loc luni în cele din urmă, au anunţat purtători de cuvânt ai celor două părţi, relatează AFP.

Armata sudaneză a propus reluarea discuţiilor privind transferul puterii către o autoritate civilă, în punct mort până în prezent, anunţase sâmbătă Alianţa pentru libertate şi schimbare (FCA), care îi reuneşte pe liderii protestarilor.

„Reuniunea prevăzută pentru duminică va avea loc luni”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al FCA, Rashid Al-Sayed.

Purtătorul de cuvânt nu a precizat motivele amânării. Potrivit unor surse din cadrul FCA, aceasta a fost solicitată de componentele coordonării pentru a încheia consultările interne înainte de întâlnirea cu Consiliul Militar de Tranziţie (TMC).

Duminică seara, purtătorul de cuvânt al TMC, generalul Chamseddine Kabbachi, a confirmat reluarea discuţiilor luni.

Negocierile se vor desfăşura într-o „atmosferă optimistă”, a spus generalul Kabbachi într-un comunicat.

Mii de manifestanţi s-au instalat de mai multe săptămâni în faţa sediului conducerii armatei la Khartoum pentru a cere Consiliului Militar, instalat la conducerea ţării după demiterea preşedintelui Omar al-Bashir, la 11 aprilie, să cedeze puterea unei administraţii civile.

Negocierile dintre liderii FCA, vârful de lance al protestelor, şi Consiliul Militar s-au blocat în mai multe puncte.

Cele două părţi au păreri divergente în special cu privire la componenţa unui organ chemat să înlocuiască TMC. FCA doreşte ca acesta să fie dominat de civili, în timp ce armata caută să îşi asigure majoritatea.

Generalii la putere doresc, în plus, să menţină Sharia (legea islamică) ca sursa a legislaţiei.

FCA a precizat într-un comunicat că a identificat punctele de dezacord şi a propus rezolvarea lor în termen de „72 de ore” de la deschiderea negocierilor.AGERPRES/(AS – editor: Alic Mîrza)

 

Sursa foto: Pref news/Twitter.com

US24 NEWS
Dan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *