Externe

SUA: Mike Pompeo în turneu în America Latină, cu o escală la frontiera cu Venezuela

SUA: Mike Pompeo în turneu în America Latină, cu o escală la frontiera cu Venezuela
 SUA: Mike Pompeo în turneu în America Latină, cu o escală la frontiera cu Venezuela - Image
SUA: Mike Pompeo în turneu în America Latină, cu o escală la frontiera cu Venezuela

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, va efectua începând de joi un turneu în America Latină, unde va face o escală de partea columbiană a frontierei cu Venezuela, într-o încercare de a menţine pe linia de plutire campania Statelor Unite ale Americii vizând înlăturarea de la putere a preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, informează France Presse.

În cadrul acestui turneu, Mike Pompeo se va deplasa de asemenea în Chile, Paraguay şi Peru, în special pentru a ‘genera mai mult sprijin pentru democraţie în Venezuela’, a anunţat luni într-un comunicat Departamentul de Stat al SUA.

Etapa cea mai simbolică a acestei deplasări va fi duminică, la Cucuta, în Columbia, unde se va afla în vizită la organizaţii care acordă sprijin refugiaţilor venezueleni şi când ‘va evalua provocările legate de închiderea frontierei’, conform diplomaţiei americane.

Acest oraş de la frontiera cu Venezuela a fost în februarie scena unor incidente violente, când tabăra opozantului Juan Guaido a încercat să facă să intre pe teritoriul Venezuelei camioane cu ajutoare umanitare trimise de SUA şi depozitate aici.

Washingtonul, urmat de guvernele a peste 50 de ţări, l-a recunoscut în ianuarie pe Juan Guaido în calitate de preşedinte interimar al Venezuelei, dar campania sa de sancţiuni şi de presiune diplomatică nu a reuşit până acum să-l determine pe Nicolas Maduro să plece de la putere.

Mike Pompeo se va afla vineri la Santiago, unde va fi primit de preşedintele chilian Sebastian Pinera. A doua zi, la Asuncion, el se va întâlni cu preşedintele paraguyan Mario Abdo Benitez.

De asemenea, sâmbătă, Pompeo se va întâlni la Lima cu preşedintele peruvian Martin Vizcarra.

Patru ţări incluse în acest turneu, la conducerea cărora se află preşedinţi conservatori, sunt pe aceeaşi linie cu administraţia Donald Trump cu privire la Venezuela. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci; editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)

US24 NEWS
Dan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *