Politica

ŞTIRILE SERII – ECONOMIC – 3 IUNIE

ŞTIRILE SERII – ECONOMIC – 3 IUNIE
 ŞTIRILE SERII - ECONOMIC - 3 IUNIE - Image
ŞTIRILE SERII – ECONOMIC – 3 IUNIE

* Deficitul bugetului general consolidat a crescut de peste două ori în luna aprilie 2019, ajungând la 11,4 miliarde de lei (1,1% din PIB), faţă de 5,5 miliarde de lei (0,54% din PIB) cât s-a consemnat la finele lunii martie 2019, conform datelor operative de execuţie ale Ministerului Finanţelor Publice, publicate luni pe site-ul instituţiei.

* Incompetenţa, corupţia şi politizarea din sistemul fiscal trebuie eliminate, iar pe partea de administrare fiscală este necesară o schimbare radicală, susţine ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

* Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României au coborât cu 2,54%, la 32,834 miliarde de euro la finalul lunii mai, de la 33,690 miliarde de euro la 30 aprilie 2019, potrivit datelor BNR remise luni AGERPRES.

* Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va acorda mai multă atenţie prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale şi va încerca, prin înfiinţarea unor structuri noi, să asigure un tratament diferenţiat contribuabililor din România în funcţie de comportamentul lor fiscal, a anunţat, luni, noul preşedinte al instituţiei, Mirela Călugăreanu.

* Mihaela Triculescu a fost înlocuită din funcţia de şef al Fiscului de Mirela Călugăreanu, prin decizii ale premierului Viorica Dăncilă publicate luni în Monitorul Oficial.

* Volumul investiţiilor imobiliare realizate în România în primul trimestru al anului a fost de 117,5 milioane de euro, situându-se la un nivel similar cu cel consemnat de Ungaria, unde s-au înregistrat 123 milioane de euro, potrivit datelor CBRE, remise luni AGERPRES.

* Familiile sau persoanele afectate de inundaţiile produse pe parcursul anului 2019 vor primi ajutoare de urgenţă în valoare totală de 5 milioane de lei, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS), transmis luni AGERPRES.

* Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a primit, în primele cinci luni ale anului, 40 de petiţii care au vizat probleme legate de anularea procesului de portare, precum şi asignarea unui număr provizoriu, a anunţat arbitrul pieţei telecom, într-un comunicat transmis luni AGERPRES.

* Valorile termice vor ajunge la 31 de grade Celsius în următoarele două săptămâni, în zona Banatului, în timp ce aversele vor continua să fie prezente aproape zilnic în majoritatea regiunilor, reiese din estimările Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabile pentru perioada 3 – 16 iunie, publicată luni.

* Poliţiştii români au nevoie de autospeciale, de veste anti-înjunghiere şi antiglonţ în fiecare autospecială de poliţie, dar şi de camere video corporale, consideră Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex, într-un comunicat transmis luni, în contextul uciderii unui poliţist în Timiş de către un infractor.

* Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 1,316 de miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu o maturitate reziduală de 116 luni, la un randament mediu de 4,76% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

* Peste 171.000 de contoare inteligente, în valoare de 53 de milioane de lei, vor fi instalate în acest an de către companiile E-Distribuţie la consumatorii din 10 judeţe, a anunţat distribuitorul de energie electrică, într-un comunicat de presă transmis, luni, AGERPRES.

* Un cutremur cu magnitudinea 3,2 pe scara Richter s-a produs luni, la ora locală 10:35, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, informează Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

* Lista aplicanţilor admişi de principiu la finanţare la ediţia a doua a programului Start-Up Nation 2018, precum şi lista aplicanţilor respinşi la finanţare au fost publicate luni de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA), pe site-ul www.aippimm.ro.

* Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) au amendat Rafinăria Vega Rompetrol din Ploieşti cu suma de 100.000 de lei pentru că nu a notificat în timp util o poluare accidentală în zonă, şi cu însă 100.000 de lei pentru nerealizarea unui plan de intervenţie eficient, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului, transmis luni AGERPRES.

* Federaţia Sindicatelor Democratice a Poliţiştilor din România (FSDPR) solicită Ministerului de Interne demararea unei analize profunde la nivelul aparatului ministerial care se ocupă de pregătirea şi dotarea poliţiştilor, în contextul în care România se confruntă cu o situaţie generală de scădere a autorităţii, a declarat, luni, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al FSDPR, Christian Ciocan.

* Danske Bank, unul dintre cei mai mari creditori din ţările baltice care încearcă să se redreseze în urma unui scandal regional legat de spălare de bani, a acceptat să-şi vândă portofoliul de credite private din Estonia companiei LHV Pank, într-o tranzacţie în valoare de 410 milioane de euro, a anunţat luni subsidiara estoniană a LHV, transmite Reuters.

* China a cerut luni autorităţilor locale să ofere sprijin financiar crescătorilor de porci, atât din gospodăriile ţărăneşti cât şi din marile ferme industriale, pentru a stabiliza producţia, în condiţiile în care pesta porcină africană a afectat semnificativ efectivele de porcine din statul asiatic, transmite Reuters.

* Fuziunile nu sunt cel mai bun mod de a ajuta băncile europene, afectate de ratele negative ale dobânzilor, a afirmat directorul general al Credit Suisse, Tidjane Thiam, într-un interviu acordat publicaţiei elveţiene Blick am Sonntag, transmite Reuters.

* Nissan va efectua o „revizuire fundamentală” a relaţiei sale cu partenerul de alianţă Renault dacă acesta va accepta propunerea de fuziune de la Fiat Chrysler, a afirmat luni directorul general al producătorului auto nipon, Hiroto Saikawa, transmite Reuters.

* Ungaria va avea nevoie de noi soluţii şi rute de transport pentru a gestiona incertitudinile în furnizarea de energie, care sunt aşteptate începând de anul viitor, a afirmat, luni, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, dând asigurări că Budapesta este pregătită pentru aceste provocări, transmite MTI.

* Excluderea Huawei de la dezvoltarea infrastructurii 5G în Polonia ar putea duce la costuri mai ridicate şi la întârzieri în implementarea tehnologiei, a afirmat pentru Reuters Jean-François Fallacher, directorul general al celui mai mare operator de telecomunicaţii al ţării, Orange Polska, repetând avertismentele rivalilor. AGERPRES/(AS – editor: Oana Tilică)

US24 NEWS
Dan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *