Externe

Rusia: Moscova condamnă intenţia Ucrainei de a implica ONU în incidentul din Strâmtoarea Kerci

Rusia: Moscova condamnă intenţia Ucrainei de a implica ONU în incidentul din Strâmtoarea Kerci
 Rusia: Moscova condamnă intenţia Ucrainei de a implica ONU în incidentul din Strâmtoarea Kerci - Image
Rusia: Moscova condamnă intenţia Ucrainei de a implica ONU în incidentul din Strâmtoarea Kerci

Ministerul rus de externe a condamnat marţi intenţia autorităţilor de la Kiev de a recurge la Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării al ONU în disputa bilaterală declanşată de arestarea marinarilor ucraineni în noiembrie 2018, în momentul în care navele pe care se aflau încercau să treacă prin Strâmtoarea Kerci, informează EFE.

„Partea ucraineană acţionează din nou în mod necinstit, în scopuri politice interne, atunci când încearcă să folosească această situaţie apărută ca urmare a acţiunilor ilegale ale navelor ucrainene”, se afirmă într-o notă a ministerul rus de externe.

Documentul menţionează că Ucraina a depus la Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării o solicitare de impunere a unor măsuri temporare „în pofida posibilităţilor de a realiza consultări prevăzute de dreptul internaţional, inclusiv de acordurile ruso-ucrainene”.

„În ceea ce priveşte procesul iniţiat de Ucraina în baza Convenţiei din 1982, partea rusă porneşte de la faptul că Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării nu este competent să trateze incidentul Kerci”.

Potrivit ministerului rus, drepturile marinarilor ucraineni deţinuţi sunt respectate, aceştia având acces la serviciile unor avocaţi şi primind asistenţă medicală.

„Un proces juridic internaţional nu trebuie să împiedice ancheta penală desfăşurată de Rusia, iar rezultatele sale nu pot fi predeterminate de decizia unui organism legislativ internaţional”, se adaugă în document.

Ministerul rus de externe a cerut părţii ucrainene să acţioneze în mod onest pentru a rezolva problemele „apărute din vina sa” şi „să manifeste o preocupare reală faţă de cetăţenii săi” participând la consultări cu Rusia, şi nu adresând solicitări instituţiilor internaţionale.

Pe 25 noiembrie, Rusia a capturat trei nave şi a luat prizonieri 24 de marinari ucraineni în timp ce aceştia încercau să treacă prin Strâmtoarea Kerci, care face legătura cu Marea de Azov. De atunci, marinarii continuă să se afle în custodia autorităţilor ruse.

Ucraina susţine că acţiunea Rusiei a avut loc în apele internaţionale, după ce gărzile de coastă ruse au închis trecerea prin Strâmtoarea Kerch. AGERPRES/(AS – autor: Raluca Anghel, editor online: Daniela Juncu)

US24 NEWS
Dan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *