Externe

Republica Moldova: Aproximativ 47% din moldoveni consideră legitim guvernul condus de Maia Sandu

Republica Moldova: Aproximativ 47% din moldoveni consideră legitim guvernul condus de Maia Sandu
 Republica Moldova: Aproximativ 47% din moldoveni consideră legitim guvernul condus de Maia Sandu - Image
Republica Moldova: Aproximativ 47% din moldoveni consideră legitim guvernul condus de Maia Sandu

Aproximativ 47% dintre respondenţii unui sondaj realizat de compania iData în Republica Moldova consideră guvernul Maiei Sandu legitim, în timp ce 18% consideră legitim guvernul condus de Pavel Filip, iar 35% – niciunul din cele două executive, informează vineri Radio Chişinău şi Agora.md.

Potrivit sondajului, 64% din respondenţi, dintre cei care au oferit un răspuns clar, au o atitudine pozitivă faţă de coaliţia temporară formată din Partidul Socialiştilor (PSRM) şi Blocul ACUM (PAS şi Platforma DA), iar 68% condamnă hotărârea Curţii Constituţionale de dizolvare a Parlamentului de la Chişinău.

Ca soluţie de depăşire a crizei, 35% consideră că guvernul Filip ar trebui să se retragă, 24% optează pentru negocieri între Partidul Democrat (PDM) şi coaliţia PSRM-ACUM, iar 22% optează pentru alegeri anticipate.

Sondajul a fost realizat în perioada 12-13 iunie pe un eşantion de 720 de persoane, iar marja de eroare a fost de 3,65%.

De la sfârşitul săptămânii trecute în Republica Moldova s-a instalat o dualitate de putere. Sâmbăta trecută, Partidul Socialiştilor (prorus) al lui Igor Dodon s-a aliat cu Blocul ACUM (PAS plus PPDA) şi au învestit un nou guvern condus de premierul Maia Sandu. Preşedinte al parlamentului a fost aleasă Zinaida Grecianîi, fosta şefă a executivului din perioada când la guvernare se aflau comuniştii lui Vladimir Voronin.

A doua zi, la solicitarea Partidului Democrat (PD), care până atunci negociase cu socialiştii formarea unei alianţe majoritare, Curtea Constituţională a Republicii Moldova, despre care se spune că este aservită liderului democraţilor, Vlad Plahotniuc, a decis suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul în exerciţiu, Pavel Filip, a fost numit preşedinte interimar. De asemenea, Curtea Constituţională a decis dizolvarea noului legislativ rezultat în urma alegerilor din 24 februarie, vechiul guvern convocând alegeri legislative anticipate pentru 6 septembrie. Executivul lui Pavel Filip nu doreşte să plece de la putere, chiar dacă tot mai mulţi actori internaţionali au recunoscut noul guvern al Maiei Sandu, conform observatorilor. AGERPRES/(AS – autor: Adriana Matcovschi, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)

US24 NEWS
Dan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *