Externe

Preşedintele iranian: Washingtonul este cel care trebuie să adopte ”un comportament normal” înainte de orice dialog

Preşedintele iranian: Washingtonul este cel care trebuie să adopte ”un comportament normal” înainte de orice dialog
 Preşedintele iranian: Washingtonul este cel care trebuie să adopte ''un comportament normal'' înainte de orice dialog - Image
Preşedintele iranian: Washingtonul este cel care trebuie să adopte ”un comportament normal” înainte de orice dialog

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a trimis mingea în terenul SUA, estimând că acestea trebuie să adopte un „comportament normal” înaintea oricărui dialog, informează luni AFP.

„Partea care a părăsit masa negocierilor, partea care a dat cu piciorul pactului este cea care trebuie să revină la un comportament normal”, a declarat Rouhani, într-un discurs retransmis luni de televiziunea de stat.

Preşedintele a făcut referire la acordul internaţional încheiat în 2015 asupra programului nuclear iranian şi pe care SUA l-au denunţat unilateral în 2018, restabilind în acelaşi timp o serie întreagă de sancţiuni economice împotriva Iranului.

„Ziua în care inamicul va înţelege cu adevărat că a ales calea proastă (faţă de Iran) va fi ziua când ne vom putea aşeza la masa negocierilor şi regla toate problemele”, a adăugat Rouhani.

După mai multe săptămâni de tensiuni acute între Washington şi Teheran, cele două capitale par să fi început o fază de dezescaladare.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a afirmat la sfârşitul săptămânii trecute că ţara lui este gata să înceapă un dialog „fără condiţii prealabile” cu Iranul. Dar, relativizând această ofertă, el a adăugat că „efortul american menit să oprească radical activităţile nefaste ale Republicii Islamice şi ale forţei sale revoluţionare” va continua şi că va putea exista o discuţie cu liderii iranieni doar cazul în care aceştia decid „să se comporte ca o naţiune normală”.

Sâmbătă, Rouhani a declarat că orice eventuală discuţie cu SUA nu ar putea avea loc decât în „respect” şi „în cadrul legislaţiei internaţionale”.

Însă Ghidul Suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a exclus orice negociere cu „guvernul american actual”.
Încheiat după 12 ani de tensiuni în jurul programului nuclear iranian, acordul din 2015 i-a permis Teheranului să obţină o îmblânzire a sancţiunilor economice internaţionale. În schimb, Iranul s-a angajat să nu încerce niciodată să obţină bomba atomică şi a acceptat să-şi reducă drastic programul nuclear.

La un an după decizia SUA de a se retrage din acest pact, Teheranul a ameninţat în mai să se dezangajeze progresiv din acord dacă celelalte state semnatare ale textului (Germania, China, Franţa, Marea Britanie şi Rusia) nu îi vor permite să ocolească sancţiunile americane. AGERPRES/(AS – autor: Adriana Matcovschi, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei)

US24 NEWS
Dan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *