Externe

Justiţia suedeză respinge arestarea lui Julian Assange ”in absentia”

Justiţia suedeză respinge arestarea lui Julian Assange ”in absentia”
 Justiţia suedeză respinge arestarea lui Julian Assange ''in absentia'' - Image
Justiţia suedeză respinge arestarea lui Julian Assange ”in absentia”

Un tribunal suedez a respins luni o solicitare a procurorilor ca fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, să fie arestat ”in absentia”, decizie care complică procesul extrădării către Suedia a australianului acuzat în această ţară de agresiune sexuală, transmite Reuters.

Acest dosar de agresiune sexuală fusese închis de justiţia suedeză în timp ce Assange era refugiat la ambasada Ecuadorului din Londra. Dar a fost redeschis după ce fondatorul WikiLeaks a fost în cele din urmă arestat de poliţia britanică pe 11 aprilie, după ce autorităţile ecuadoriene au renunţat să-i mai acorde protecţie.

Hotărârea emisă luni de tribunalul din Uppsala poate fi atacată cu recurs. Assange neagă acuzaţiile din acest dosar referitoare la un presupus viol pe care l-ar fi comis în 2010. În prezent el este încarcerat în Marea Britanie, unde a fost condamnat la 50 de săptămâni de închisoare pentru încălcarea condiţiilor eliberării condiţionate de care a beneficiat în acest dosar suedez.

Julian Assange este de asemenea vizat de o cerere de extrădare din partea SUA, care îl acuză că a ajutat-o pe fosta analistă a serviciului american de informaţii Chelsea Manning să obţină o parolă pentru a accesa mii de documente clasificate drept secret de apărare. AGERPRES/(AS – autor: Sorin Popescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei)
 

US24 NEWS
Dan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *