Externe

Israel: Bolsonaro vizitează Zidul Plângerii împreună cu Netanyahu, o premieră pentru un şef de stat

Israel: Bolsonaro vizitează Zidul Plângerii împreună cu Netanyahu, o premieră pentru un şef de stat
 Israel: Bolsonaro vizitează Zidul Plângerii împreună cu Netanyahu, o premieră pentru un şef de stat - Image
Israel: Bolsonaro vizitează Zidul Plângerii împreună cu Netanyahu, o premieră pentru un şef de stat

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro s-a recules luni la Zidul Plângerii de la Ierusalim, în compania prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, devenind primul şef de stat care vizitează cel mai sfânt loc al iudaismului împreună cu un premier israelian, a comunicat Ministerul de Externe israelian, citat de dpa şi AFP.

Purtând o kippa pe cap, Bolsonaro şi-a sprijinit mâinile pe zidul antic, gest făcut şi de Netanyahu la stânga sa, şi s-a recules câteva secunde cu capul plecat.

Până acum, şefii de stat străini au făcut doar vizite neînsoţite la Zidul Plângerii, situat în partea anexată de Israel a Ierusalimului şi revendicată de palestinieni drept capitală a unui viitor stat palestinian.

Timp de decenii, liderii străini au evitat să apară alături de un responsabil israelian în faţa Zidului Plângerii din Oraşul Vechi, pentru a nu părea că iau poziţie în privinţa unor chestiuni de suveranitate extrem de sensibile.

O vizită oficială împreună cu premierul israelian ar putea fi văzută drept o recunoaştere tacită a suveranităţii Israelului asupra Oraşului Vechi al Ierusalimului.

Preşedintele american Donald Trump a vizitat Zidul Plângerii în 2017, însoţit doar de rabinul Zidului, Shmuel Rabinovitz, nu şi de de oficiali israelieni. În martie, secretarul de stat Mike Pompeo a vizitat acest loc sfânt împreună cu Netanyahu.

În războiul arabo-israelian din 1967, Israel a ocupat jumătatea estică a Ierusalimului, în care trăiesc acum peste 300.000 de palestinieni, şi pe care a anexat-o ulterior, printr-o decizie nerecunoscută de comunitatea internaţională, potrivit căreia statutul Ierusalimului ar trebui stabilit prin viitoare negocieri între Israel şi palestinieni.

Duminică, Jair Bolsonaro a anunţat că Brazilia va deschide un birou comercial şi de inovaţie la Ierusalim, dar, în declaraţiile publice, nu a făcut nicio referire la transferul ambasadei de la Tel Aviv, pe care îl promisese anterior.

Bolsonaro se va afla în Israel până miercuri. Preşedintele brazilian nu are programate întâlniri cu reprezentanţi palestinieni.AGERPRES/(AS – autor: Irina Cristea, editor: Sorin Popescu, editor online: Anda Badea)

US24 NEWS
Dan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *