Externe

Iranul respinge ‘orice posibilitate’ de negocieri cu SUA, pe care le acuză de escaladarea ‘inacceptabilă’ a tensiunilor (ministrul de externe)

Iranul respinge ‘orice posibilitate’ de negocieri cu SUA, pe care le acuză de escaladarea ‘inacceptabilă’ a tensiunilor (ministrul de externe)
 Iranul respinge 'orice posibilitate' de negocieri cu SUA, pe care le acuză de escaladarea 'inacceptabilă' a tensiunilor (ministrul de externe) - Image
Iranul respinge ‘orice posibilitate’ de negocieri cu SUA, pe care le acuză de escaladarea ‘inacceptabilă’ a tensiunilor (ministrul de externe)

Ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a respins joi ‘orice posibilitate’ de negocieri cu SUA, care ar putea reduce tensiunea în creştere în Golf, şi a acuzat Washingtonul de provocarea unei escaladări ‘inacceptabile’ a tensiunilor, relatează France Presse.

‘Nu, nu există posibilitate pentru negocieri’, a afirmat Zarif, aflat într-o vizită la Tokyo şi citat de agenţia de presă niponă Kyodo, întrebat de jurnalişti dacă este pregătit să înceapă discuţii bilaterale cu Washingtonul pentru a dezamorsa situaţia.

La rândul său, postul de televiziune public japonez NHK citează o afirmaţie a ministrului iranian de externe, în care acesta a calificat drept un ‘act suicidar’ presiunile exercitate de SUA asupra Teheranului.

De asemenea, şeful diplomaţiei iraniene a respins afirmaţiile anterioare ale preşedintelui american Donald Trump, potrivit căruia ‘Iranul va dori în curând să discute’ cu Statele Unite.

‘Nu ştiu de ce preşedintele Trump este încrezător pentru că (această informaţie) este total falsă’, a reacţionat influentul ministru iranian, ale cărui declaraţii au fost difuzate de NHK.

Mohammad Javad Zarif acuzase anterior Statele Unite că au provocat o ‘inacceptabilă’ escaladare a tensiunilor împotriva Iranului.

‘Noi acţionăm cu maximă reţinere’, afirmase ministrul de externe iranian, referindu-se la reacţia ţării sale la decizia luată în urmă cu un an de către preşedintele american Donald Trump de a retrage SUA din acordul din 2015 încheiat la Viena între Iran şi şase mari puteri, destinat să împiedice Teheranul să se doteze cu bombă atomică.

Şeful diplomaţiei iraniene, aflat într-o vizită în Japonia, a asigurat că ţara sa îşi menţine ‘angajamentul’ faţă de comunitatea internaţională în cadrul acestui acord.

Tensiunile au crescut în ultimele săptămâni odată cu desfăşurarea în regiune a unui portavion şi a unei baterii de rachete Patriot de către SUA pe fondul ameninţărilor emanând dinspre Iran la adresa intereselor sale.

SUA şi-au retras miercuri personalul diplomatic auxiliar din Irak, invocând ‘ameninţări iminente’ în ‘legătură directă’ cu Iranul vecin, dar Donald Trump şi-a reînnoit apelurile la dialog, în pofida escaladării tensiunilor.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)

US24 NEWS
Dan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *