Externe

Fostul preşedinte sud-african Jacob Zuma dezminte că ar fi ascuns milioanele lui Gaddafi în reşedinţa sa

Fostul preşedinte sud-african Jacob Zuma dezminte că ar fi ascuns milioanele lui Gaddafi în reşedinţa sa
 Fostul preşedinte sud-african Jacob Zuma dezminte că ar fi ascuns milioanele lui Gaddafi în reşedinţa sa - Image
Fostul preşedinte sud-african Jacob Zuma dezminte că ar fi ascuns milioanele lui Gaddafi în reşedinţa sa

Fostul preşedinte sud-african Jacob Zuma a dezminţit marţi că ar fi ascuns vreo 30 de milioane de dolari aparţinând fostului lider libian Muammar Gaddafi în reşedinţa sa de la ţară, relatează dpa.

„Ah! Sunt dator cu milioane la avocaţi (…) Şi acum aud că aveam în păstrare la mine bani de la răposatul meu frate Gaddafi”, a transmis pe Twitter fostul şef de stat, implicat în numeroase scandaluri de corupţie.

În weekend, cotidianul Sunday Times din Africa de Sud a publicat o anchetă conform căreia autorităţile militare libiene i-au cerut actualului preşedinte sud-african Cyril Ramaphosa asistenţă în vederea recuperării milioanelor lui Gaddafi, despre care se crede că sunt acum în eSwatini, fostul Swaziland.

„Unde sunt banii, pentru că Majestatea Sa nu ştie nimic de ei?” – a mai transmis Zuma pe aceeaşi reţea socială, referindu-se la regele eSwatini, care potrivit cotidianului citat i-a confirmat recent lui Ramaphosa existenţa banilor.

Înainte de a fi înlăturat de la putere şi asasinat în 2011, liderul libian a avut o strânsă relaţie cu Africa de Sud, iar Zuma i-a oferit „fratelui” său adăpost, a relatat ziarul sud-african.

În schimb, Gaddafi l-a rugat să „pună bine” suma de circa 30 de milioane de dolari, ce ar fi urmat să fie folosiţi dacă ar fi ajuns în faţa Curţii Penale Internaţionale.

După ce a păstrat o vreme banii în reşedinţa sa de lux din Nklanda, o zonă rurală din estul ţării – de altfel una din nenumăratele surse de probleme cu legea ale lui Zuma, după ce s-a aflat că a folosit bani publici pentru a o moderniza -, fostul şef de stat i-a predat regelui Mswati din eSwatini, pentru a avea grijă în continuare de ei, susţine ziarul.

Ministrul sud-african pentru relaţii internaţionale Lindiwe Sisulu a respins aceste informaţii. „E o poveste care circulă de foarte mulţi ani, că libienii şi-ar fi adus banii aici”, a comentat ea în faţa presei. „Nu sunt bani în Swaziland. Nu sunt bani despre care să ştim”, a adăugat ministrul.AGERPRES/(AS – autor: Mihaela Toth, editor: Sorin Popescu, editor online: Irina Giurgiu)

US24 NEWS
Dan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *