Externe

Confruntări în Libia: Peste 4.500 de persoane şi-au părăsit locuinţele în suburbiile Tripoli (ONU)

Confruntări în Libia: Peste 4.500 de persoane şi-au părăsit locuinţele în suburbiile Tripoli (ONU)
 Confruntări în Libia: Peste 4.500 de persoane şi-au părăsit locuinţele în suburbiile Tripoli (ONU) - Image
Confruntări în Libia: Peste 4.500 de persoane şi-au părăsit locuinţele în suburbiile Tripoli (ONU)

Circa 4.500 de persoane de la periferia capitalei libiene Tripoli au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele în urma luptelor între combatanţii Armatei Naţionale Libiene (ANL) a mareşalului Khalifa Haftar, care controlează estul ţării, şi forţele fidele Guvernului de Uniune Naţională (GNA), potrivit unei estimări a Naţiunilor Unite, citată de Reuters.

Combatanţii lui Haftar au luat poziţie la aproximativ 12 km sud de centrul oraşului şi au blocat drumul care duce spre capitală din această direcţie cu ajutorul unor containere şi a unor vehicule pick-up echipate cu mitraliere.

Avioane ale ANL survolează capitala şi ecouri ale ciocnirilor se fac auzite la periferia Tripoli, potrivit martorilor.

La începutul săptămânii, forţele lui Haftar preluaseră controlul asupra aeroportului din Tripoli, dar au fost apoi alungate de către trupele loiale GNA, care le-au împins mai spre sud.

Luptele s-au intensificat între forţele subordonate lui Khalifa Haftar, care avansează spre capitala libiană, şi cele ale GNA, cu baza la Tripoli, doar cu câteva ore înainte de o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, programată pentru miercuri, notează AFP.

ANL, care desfăşoară de joia trecută o ofensivă împotriva Tripoli, a afirmat că a cucerit o cazarmă a trupelor loialiste la 50 km sud de capitala libiană.

Forţele mareşalului Haftar par să avanseze pe două axe: dinspre sud şi sud-est, în timp ce la vest, drumul de coastă este puternic apărat de trupe loialiste, iar la est de combatanţi din oraşul Misrata, pro-GNA. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci; editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)

US24 NEWS
Dan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *