Externe

Brazilia: Preşedintele Bolsonaro a prezentat scuze pentru că i-a spus unei deputate că ”nu merită” să fie violată

Brazilia: Preşedintele Bolsonaro a prezentat scuze pentru că i-a spus unei deputate că ”nu merită” să fie violată
 Brazilia: Preşedintele Bolsonaro a prezentat scuze pentru că i-a spus unei deputate că ''nu merită'' să fie violată - Image
Brazilia: Preşedintele Bolsonaro a prezentat scuze pentru că i-a spus unei deputate că ”nu merită” să fie violată

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a prezentat joi scuze, în conformitate cu un ordin al justiţiei, pentru că i-a spus unei deputate că ea „nu merită” să fie violată, informează vineri AFP.

„În aplicarea ordinului judiciar, cer public scuze pentru cuvintele mele adresate deputatei federale Maria do Rosario Nunes”, a declarat Bolsonaro într-o „notă de retractare” publicată de Preşedinţia braziliană.

Incidentul a avut loc în 2003. În timpul unei altercaţii cu Maria do Rosario, de la Partidul Muncitorilor (PT, stânga), Bolsonaro, pe atunci deputat, a spus: „Nu te-aş viola, pentru că nu o meriţi”.

În 2014, el a comentat declaraţiile sale pentru publicaţia Zero Hora, confirmându-le. „Ea nu merită să fie violată, pentru că este foarte urâtă, nu este genul meu, nu aş viola-o niciodată. Nu sunt un violator, însă, dacă aş fi unul, nu aş viola-o, pentru că nu o merită”, a dezvoltat el.

În nota dată publicităţii joi, preşedintele de extremă dreapta al Braziliei încearcă să-şi motiveze afirmaţiile. „În cadrul unei dezbateri aprinse, i-am răspuns că ea ‘nu ar merita să fie violată'”, a notat Bolsonaro. El a adăugat că „femeile braziliene constituie o prioritate” a mandatului său şi că „aceasta a fost şi va fi întotdeauna demonstrat prin acţiuni concrete”.

Retractarea lui Bolsonaro a avut loc chiar în ultima zi a termenului ce i-a fost stabilit la 23 mai de un tribunal din Brazilia şi împotriva căruia el înaintase un ultim recurs după o serie de apeluri.

În afară de prezentarea de scuze, Bolsonaro a fost condamnat la plata unei indemnizaţii de 10.000 de reali (circa 2.000 de euro), care să se adauge unei amenzi a cărei valoare nu a fost divulgată. AGERPRES/(AS – autor: Adriana Matcovschi, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)

US24 NEWS
Dan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *