Externe

Algeria: Abdelkader Bensalah, preşedinte interimar şi alegeri în termen de 90 de zile, a decis parlamentul

Algeria: Abdelkader Bensalah, preşedinte interimar şi alegeri în termen de 90 de zile, a decis parlamentul
 Algeria: Abdelkader Bensalah, preşedinte interimar şi alegeri în termen de 90 de zile, a decis parlamentul - Image
Algeria: Abdelkader Bensalah, preşedinte interimar şi alegeri în termen de 90 de zile, a decis parlamentul

Preşedintele Consiliului Naţiunii (camera legislativă superioară), Abdelkader Bensalah, a fost desemnat marţi preşedinte interimar al Algeriei pentru o perioadă de 90 de zile de legislativul de la Alger, reunit la o săptămână după demisia lui Abdelaziz Bouteflika, a transmis televiziunea naţională, potrivit AFP.

Parlamentarii Adunării Populare Naţionale (camera inferioară) şi cei ai Consiliului Naţiunii (camera superioară) s-au reunit marţi pentru a luat act de vacantarea funcţiei de preşedinte şi pentru a-l desemna pe Abdelaziz Bouteflika preşedinte interimar.

Decizia este conformă prevederilor Constituţiei, dar contravine revendicărilor algerienilor care continuă să manifesteze în număr mare pentru a cere plecarea tuturor celor care formează ‘sistemul’ Bouteflika şi din care provine şi Bensalah.

Alegerile prezidenţiale, la care Bensalah nu poate candida, vor avea loc în acest interval de 90 de zile.

‘Voi lucra pentru a transpune în viaţă interesele poporului. Este o mare responsabilitate pe care mi-o impune Constituţia’, a declarat Bensalah în parlament.

Preşedinte de 17 ani al Consiliul Naţiunii, Abdelkader Bensalah, în vârstă de 77 de ani, este un produs al regimului şi un fidel al lui Bouteflika.

Partidele de opoziţie au boicotat şedinţa de marţi a legislativului, refuzând să valideze numirea lui Bensalah.

Abdelaziz Bouteflika, în vârstă de 82 de ani, slăbit de un accident vascular-cerebral suferit în 2013, conducea Algeria de 20 de ani. Intenţia sa de a candida pentru al cincilea mandat în alegerile prezidenţiale programate să aibă loc în aprilie a declanşat proteste masive. Bouteflika a demisionat în cele din urmă la 2 aprilie, sub presiunea conjugată a străzii şi a armatei, care a ameninţat că nu-i va mai recunoaşte autoritatea.AGERPRES/(AS – autor: Irina Cristea, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Adrian Dădârlat)

US24 NEWS
Dan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *