Politica

90% dintre câştigătorii Start-Up Nation 2017 nu şi-ar fi deschis o firmă fără acest program

90% dintre câştigătorii Start-Up Nation 2017 nu şi-ar fi deschis o firmă fără acest program
 90% dintre câştigătorii Start-Up Nation 2017 nu şi-ar fi deschis o firmă fără acest program - Image
90% dintre câştigătorii Start-Up Nation 2017 nu şi-ar fi deschis o firmă fără acest program

Nouă din zece antreprenori care au primit finanţare prin programul Start-Up Nation 2017 spun că nu şi-ar fi deschis o firmă dacă nu ar fi beneficiat de aceşti bani, arată un sondaj realizat de Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), cu sprijinul BCR.

Sondajul a fost realizat în perioada noiembrie 2018 – februarie 2019 şi conţine răspunsurile a 380 de antreprenori beneficiari ai programului Start-Up Nation 2017.

Astfel, la întrebarea dacă afacerea ar fi existat fără finanţarea prin programul menţionat, 48,4% dintre ei au răspuns „cu siguranţă, nu”, iar 39,4% au răspuns „mai degrabă nu”.

Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, a apreciat că acesta este un lucru negativ.

„O firmă înseamnă o oportunitate, nu să faci o firmă pentru un anumit program. Astfel că este nevoie de o îmbunătăţire şi credem că este necesară, în procesul de selecţie a câştigătorilor, şi o etapă în care să avem şi un interviu cu aceşti întreprinzători, să vedem care este dorinţa lor, viziunea lor. Să faci o afacere doar pentru a primi finanţare nu cred că este în regulă”, a afirmat Jianu, luni, într-o conferinţă de presă.

Aproximativ 70% dintre cei care au înfiinţat o firmă prin acest program sunt asociaţi unici, ceea ce arată că spiritul de asociere în rândul tinerilor întreprinzători nu este unul foarte ridicat, a completat Jianu.

Un lucru bun este însă că 42% dintre antreprenori sunt femei, iar 57% – bărbaţi, aşadar o proporţie comparabilă.

Vârsta medie este 30 de ani, iar 45% dintre ei sunt necăsătoriţi.

„65% dintre cei care au răspuns au studii superioare, iar 30% studii liceale, ceea ce arată că antreprenoriatul este despre toţi şi pentru toţi”, a arătat reprezentantul IMM-urilor.

În proporţie de 80%, ei nu sunt plătitori de TVA, iar opt din zece au apelat la credite bancare.

Principalul motiv pentru demararea afacerii este dorinţa de a fi propriul şef şi de a fi independent, urmată de dorinţa unui câştig mare şi de dorinţa de realizare, de implinire. AGERPRES/(AS – autor: Florentina Cernat, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

US24 NEWS
Dan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *